Wyszukaj w serwisie:
coregravel
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Idealna na lato zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulką

19 Lipca 2021
Sezon letni obfituje w świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto to wykorzystać i dostosować w tym czasie swoje menu do składników oferowanych przez naturę. Jednym z nich jest botwinka, z której liście oraz bulwy mogą stanowić doskonałą bazę dla pysznej i pożywnej zupy z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli.  





 

Składniki (4 porcje): 
1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
1,2 litra bulionu
1 ząbek czosnku
1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
1 łyżeczka cukru
2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
śmietana do zupy (ilość według uznania)
 
Sos słodko-kwaśny
4 jajka
ok. 800 g ziemniaków
1 duża cebula
olej Rapso
 
Wykonanie
1. Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
2. Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków - gotuj 5 minut.
3. Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
4. Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
5. Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem i octem dla smaku. 
6. Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.  
7. Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem. 
 
 
Więcej inspiracji znajdziecie na stronie www.vog.pl

 
 



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 48 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 19 Lipca 2021

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

propozycje ekspertów






freshweb.pl | NetSoftware
2021 © Wszelkie prawa zastrzeżone