Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Sycąca zupa z bobu

18 Marca 2015
W piękną, ciepłą pogodę często nie chce nam się przygotowywać skomplikowanego obiadu, nie mamy też ochoty na zbyt ciężkie dania.  Dlatego przedstawiamy Wam przepis na szybką, sycącą i bardzo zdrową zupę z bobu, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy posiłek.










Składniki
  • 1 kg bobu
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • pęczek koperku lub natka pietruszki
  • kilka listków selera naciowego lub 2 listki lubczyku
  • małe opakowanie śmietany 12 %
  • 1 litr bulionu lub wywaru na kościach
  • kilka grubych plastrów parzonego boczku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ugotowany bób obieramy ze skórki (chyba, że jest bardzo młody). Do gotowego wywaru / bulionu dodajemy cebulę i czosnek (najlepiej zgnieciony) oraz boczek pokrojony w grube kostki. Następnie dodajemy zmiksowany bób. Gotujemy ok. 15 min. Potem wlewamy śmietanę (uprzednio rozmieszaną z kilkoma łyżkami ciepłego wywaru - by nie zrobiły nam się kluchy), dodajemy seler lub
lubczyk. Gotujemy jeszcze kilka minut - tak, by wszystko nam się ładnie wymieszało i doprawiamy do smaku. Po rozlaniu dodajemy zieleninę wg uznania i.... konsumujemy.

Gdyby takie danie okazało się jednak zbyt mało syte na resztę dnia, do zupy można dodać grzanki, ptysie lub pokrojony w kostkę żółty ser lub po prostu pyszną bagietkę.

Po takiej porcji nabierzemy sił i werwy, by dalej zmagać się z chwastami w naszym ogrodzie ))))

Pomysł na ogród



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 1399 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 18 Marca 2015

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

propozycje ekspertów

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone