Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Cukinia po polsku z grzybami leśnymi

3 Marca 2015
Przedstawiamy wspaniały przepis na zapiekaną cukinię z polskimi grzybami. Każdy amator tej rośliny zachwyci się takim daniem.












Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 6 łyżek oleju
  • 30 dkg grzybów leśnych ( najlepiej prawdziwków )
  • 1 jajko
  • 2 młode cebule
  • 5 dkg tartej bułki
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • 1/6 śmietany 18 lub 12 %
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Młode, świeże cukinie należy umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na połówki. Miąższ wybrać łyżką i pokroić - bez pestek. Grzyby dokładnie opłukać, przyciąć stare trzony i pokroić w paski. Dodać cebulę pokrojoną w krążki. Osobno trzeba poddusić miąższ z cukinii wraz z grzybami aż do miękkości, przyprawić do smaku. Następnie wszystko ostudzić, połączyć z surowym jajkiem, bułką tartą i siekaną zieleniną (połowa porcji). Starannie wymieszać i nałożyć do połówek cukinii. Ułożyć na płaskim rondlu lub na blasze, podlać olejem wymieszanym z wodą (3 łyżki) i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec do miękkości (ok. 30 min). Po wyjęciu - jeszcze gorące polać śmietaną a następnie posypać siekaną pietruszką. Jeśli chcemy uzyskać danie bardziej syte, zamiast tartej bułki możemy dodać 10-15 dkg ugotowanego sypkiego ryżu.

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zaprosić Was na spacer po lesie, w celu uzbierania grzybów by potem zakosztować pysznej zapiekanej cukinii.

Pomysł na ogród



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 1402 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 3 Marca 2015

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

propozycje ekspertów

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone