Wyszukaj w serwisie:
coregravel
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus)

5 Lutego 2015
Pyszna, soczysta, chrupiąca  - rzodkiewka. Roślina, bez której nie wyobrażamy sobie wiosennych kanapek lub smakowitych surówek. Rzodkiewkę warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale też zdrowotne. Zawiera sporo żelaza, manganu i miedzi, jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i błonnik. Ponadto rzodkiewka ma bardzo mało kalorii, można ją więc spożywać do woli, bez obawy o przybranie na wadze.


Rzodkiewka lubi stanowiska jasne, nasłonecznione, lecz niezbyt suche. Wymaga gleby nie bardzo ciężkiej, bogatej w substancje odżywcze. Rzodkiewkę możemy siać zarówno do inspektu, ale też bezpośrednio do gruntu i w zasadzie można ją uprawiać przez cały rok. Generalnie nie jest rośliną bardzo wymagającą, a jej uprawa jest stosunkowo łatwa, należy tylko przerywać ją w stadium liścieni i pamiętać o regularnym podlewaniu. Jeżeli zaatakuje ją pchełka ziemna, trzeba to ograniczać poprzez motyczenie, ważnym jest też fakt, by po wielokrotnym sadzeniu rzodkiewki w tym samym miejscu zastosować płodozmian.

Rzodkiewkę spożywamy na świeżo, nie nadaje się ona ani do przechowywania, ani do przetwarzania.

I w sumie to wszystko, potem wystaczy tylko zrywać i jeść, jeść, jeść.

>> Zobacz przepis na szybką pastę z rzodkiewki

Niezbędnik informacyjny

Wysokość - do 10 cm
Wysiew do inpektu - od stycznia do marca oraz od września do grudnia.
Wysiew do gruntu - od marca do listopada.
Czas uprawy - ok. 8 tygodni
Zalecane odstępy między roślinami to 4-5 cm a odstępy między rzędami - 20 cm.

Fot. www.freeimages.com

Pomysł na ogród




Galeria:


powrót


Odwiedzono: 3343 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 5 Lutego 2015

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

podobne artykuły propozycje ekspertów






freshweb.pl | NetSoftware
2024 © Wszelkie prawa zastrzeżone