Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Kukurydza cukrowa (Zea mays)

5 Lutego 2015
Znajomość kukurydzy zawdzięczamy Kolumbowi, który przywiózł jej nasiona do Europy. Początkowo sadzona była tylko w Hiszpani i we Włoszech, a obecnie jest jedną z najpopularniejszych roślin zbożowych. Co ciekawe -  istnieje tylko jeden gatunek kukurydzy, natomiast występuje on w  wielu odmianach, w tym również ozdobnych. Chociaż doceniamy głównie jej walory smakowe, warto nadmienić, że kukurydza jest też bardzo zdrowa. Posiada dużo błonnika, białko, a także witaminy z grupy B, D, E, K i prowitaminę A, jak również składniki mineralne - potas, wapń, żelazo, magnes, selen, fosfor.

Kukurydza, mimo że tak popularna, jest rośliną dość wymagającą. Potrzebuje stanowiska nasłonecznionego i głębokiej, żyznej gleby. Wymaga też nawożenia. Kukurydzę wysiewamy do doniczek na przełomie kwietnia i maja. Musimy ją chronić przed niskimi temperaturami, dlatego siewki najlepiej  trzymać pod folią, inspektem lub w domu na parapecie. Sadzonki można wysadzać dopiero po ostatnich przymrozkach. Do uprawy będziemy potrzebować osobnych grządek. Ponieważ należy do roślin jednopiennych, musi być sadzona w grupie, by doszło do jej zapylenia. wskazany odstęp między roślinami to 25 cm, a 60 cm między rzędami. Zbieramy ją w tzw. fazie mlecznej, gdy kolba jest odpowiednio miękka, a po naciśnięciu ziaren wypływa z nich mleczny płyn. Czas uprawy to ok.20 tyg.

Kukurydzę najczęściej jemy gotowaną, ale bardzo smaczna też jest upieczona na grillu czy uduszona. Ze względu na dużą zawartość skrobi jest podstawą menu wegetarian. Warto też pamiętać, że wydłubane ziarna kukurydzy doskonale komponują się z innym składnikami, podkreślając ich smak. Z tego powodu kukurydza jest częstym gościem w naszych sałatkach, deserach owocowych czy zupach. Kukurydzę można też konserwować, a nawet marynować. W obu wersjach jest niezwykle smaczna, jednak trzeba nadmienić, że jej wartość odżywcza jest wtedy dużo niższa, niż kiedy spożywamy ją na świeżo.

Bywa też rośliną bardzo kulturalną ))), bo czy ktoś obecnie wyobraża sobie wizytę w kinie bez popcornu?

>> Zobacz pyszne przepisy z wykorzystaniem kukurydzy


Fot.www.freeimages.com
Pomysł na ogród





Galeria:


powrót


Odwiedzono: 1474 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 5 Lutego 2015

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

podobne artykuły propozycje ekspertów

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone