Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Cukinia (Cucurbita pepo convar. giromontiina)

5 Lutego 2015
Cukinia jest bardzo cenioną przez smakoszy odmianą roślin dyniowatych. Przybyła do nas z Włoch, zresztą do dziś w tym właśnie kraju jest najpopularniejsza. W Polsce bardzo często wykorzystuje się ją jako składnik dodatkowy do gulaszów, leczo czy ciast, natomiast Włosi uwielbiają cukinię pieczoną lub faszerowaną. Co ciekawe, wielu może zdziwić informacja, że cukinia to dokładnie to samo, co kabaczek. Często stosuje się zwyczajowy podział, że cukinia to odmiana zielona, a kabaczek - żółta. Jak zwał - tak zwał, w każdym razie informujemy, że to jedno i to samo warzywo (a nawet owoc, ponieważ z punktu widzenia genetycznego cukinia jest owocem)!

Cukinie nie są tak ciepłolubne jak dynie, ale mimo wszystko należy je sadzić w miejscach nasłonecznionych i zacisznych. Potrzebują dużo wody, zwłaszcza w okresie owocowania, szczególnie jest to ważne w okresie suszy. Wymagają też gleby próchniczej, żyznej, dobrze spulchnionej oraz stosowania wielu substancji odżywczych. Już w kwietniu możemy przygotować sadzonki w doniczkach torfowych albo też siać nasiona do gruntu bezpośrednio po 2 połowie maja. Zalecany odstęp zarówno między roślinami, jak i rzędami to 120 cm. Dobrze też, gdy zadbamy o przerywanie podrośniętych roślin. Sama uprawa trwa ok. 16-24 tygodni. Jeśli uprawiamy cukinię na pryzmie kompostowej, nie ma potrzeby jej nawożenia, ale w przciwnym wypadku miejsce sadzenia trzeba obficie nawieźć dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Zrywanie młodów owoców podnosi plonowanie, gdyż tworzą się wówczas nowe zawiązki kwiatowe.

W zasadzie nie ma warzyw czy owoców, które nie są zdrowe, ale warto wspomnieć, że cukinia zawiera dużo witamin C i B, beta-karoten (tak, tak, nie tylko marchewka) oraz wapń i potas, działa odkwaszająco i wspomaga przemianę materii. Ponieważ cukinia w 90% składa się z wody, jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Ważnym czynnikiem jest też fakt, że cukina gromadzi mało mateli ciężkich z gleby, co nie jest bez znaczenia w obenych czasach.

Ciekawostka
W cukinii, oprócz owoców, jadalne są też kwiaty, gdy są otwarte - wystarczy je zerwać, delikatnie oczyścić i usmażyć w cieście. Pyszne!

>> Zobacz, jak przygotować cukinię zapiekaną z leśnymi grzybami

Pomysł na ogród


 




Galeria:


powrót


Odwiedzono: 1450 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 5 Lutego 2015

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

podobne artykuły propozycje ekspertów

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone