Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Co zielone, to zdrowe

7 Sierpnia 2014
Kolory wiele mówią o produktach spożywczych, które wykorzystuje człowiek w swojej kuchni. Tak samo od zawsze wiadomo, że wszystko, co zielone jest zdrowe. Chodzi tu przede wszystkim o naturalne produkty, które pozyskuje się ze środowiska, można je tez samemu uprawiać.

Chodzi oczywiście o owoce i warzywa, a przede wszystkim o warzywa. Warzywa już same z siebie posiadają mnóstwo witamin i są nieodłącznym elementem każdej zdrowej diety, a te zielone dodatkowo są bogate w żelazo, które potrzebne jest człowiekowi do życia. Jak wiadomo, żelazo łączy się z produkcją krwinek czerwonych przez organizm. Często niedobory żelaza prowadzą do anemii i sprawiają, że organizm jest słaby, bardziej uśpiony, a człowiek pozbawiony energii do życia. Wtedy zaleca się takiemu choremu zieloną dietę.

Najwięcej żelaza podobno jest w szpinaku. Wiele osób przez długie lata nie mogło przekonać się do szpinaku, bo kojarzył się przede wszystkim z dzieciństwem i źle wyglądającą papką na talerzu. Ale przecież szpinak można przyrządzić na mnóstwo różnych sposobów i naprawdę może być smaczny. Szpinak można jeść też na surowo jako dodatek albo bazę pod warzywną sałatkę. Dla lubiących ciekawe smaki bardzo dobry jest szpinak w sałacie z sosem truskawkowym. Moc doznań gwarantowana i niezapomniana przy takiej uczcie. Dzieciom poleca się zaś jedzenie brokułów, które smakiem przypominają kalafiora, ale są zielone, więc to akurat ładniej wygląda na talerzu.
 
Z owoców najwięcej żelaza posiada kiwi, która ma ciekawy, słodko-kwaśny smak i można z niej przyrządzać wiele pysznych deserów. Dobrym pomysłem na połączenie zielonego warzywa i zielonego owocu jest koktajl z kiwi, natki pietruszki i jabłek. Jabłka występują tu jako materiał bazowy. Na sześć jabłek wystarczy dodać 3 kiwi i tyle natki pietruszki, ile się chce. Warto jednak pamiętać, że nie wszyscy lubią pietruszkę, bo ona ma akurat bardzo intensywny smak i aromat, więc może przeszkadzać wielu osobom nawet w małych ilościach. Taki koktajl można popijać między posiłkami.
 
Do popijania zamiast zwykłej kawy i herbaty zaleca się zieloną kawę i zieloną herbatę. To, że zielona kawa i herbata jest zdrowsza niż tradycyjna czarna, wie już każdy. Jej kolor po zaprzeniu oczywiście nie jest zielony, po prostu produkowana jest z takich ziaren. Warto jej spróbować dla innego smaku, który wytwarza w trakcie parzenia. To samo jest z zieloną herbatą, która wpływ na zdrowie i stan skóry. Lubią ją zwłaszcza panie dbające o wygląd i samopoczucie.
 
Zielone jest zdrowe, dlatego warto w swojej diecie uwzględnić miejsce na pyszne i lekkie składniki w kolorze zielonym. Przecież dzięki nim każda potrawa wygląda radośniej.

Autor: Aleksandra Pawlak
Więcej informacji o zielonej kawie na stronie- http://zielona-kawa.info.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.




Galeria:


powrót


Odwiedzono: 1707 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 7 Sierpnia 2014

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

propozycje ekspertów

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone