Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

3 zasady, których warto nauczyć się od wegetarian

1 Października 2013
Odżywianie się wyłącznie owocami, które spadły z drzewa, całkowita rezygnacja z potraw gotowanych, czy jedzenie jedynie kiełków zbóż i warzyw – kontrowersje wzbudzają nie tylko skrajne odmiany, ale nawet najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Choć niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie jednego obiadu bez mięsa, od wegetarian można się wiele nauczyć, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń. O czym mowa? Sprawdźmy!

Menu dobrze dobrane

Wegetariańska dieta może dostarczyć organizmowi taką samą ilość składników odżywczych co tradycyjna. Musi być jednak bardzo zróżnicowana i skomponowana zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Dbanie o to, by jadłospis był odpowiednio zbilansowany jest więc czymś oczywistym dla wegetarian. Nierzadko tylko dla nich, choć to warunek konieczny do zachowania zdrowia i dobrej formy każdego z nas. Niezróżnicowane menu, bogate w produkty wysoko przetworzone i przygotowywane w niezdrowy sposób, nie dostarczy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. – Obiady wyglądające codziennie niemal identycznie – złożone z ziemniaków i kawałka mięsa – lub potrawy smażone na głębokim tłuszczu, podawane w towarzystwie kalorycznych dodatków, mają dużo gorszy wpływ na nasze zdrowie niż dobra, bezmięsna dieta – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej m.in. sosy warzywne. Wegetarianie to przeważnie również bardziej świadomi konsumenci. W skład wielu z pozoru jarskich artykułów wchodzą nierzadko składniki odzwierzęce, np. żelatyna, podpuszczka czy tłuszcz cukierniczy, będący mieszanką roślinnego i zwierzęcego, dlatego zmuszeni są do uważnego analizowania składów. Na etykiety zwracać powinni uwagę nie tylko wegetarianie, ale wszyscy, którzy dbają o dobrze zbilansowaną dietę. Ważny jest nie tylko skład, ale również wartości odżywcze zawarte w produkcie, czy data przydatności. Warto więc brać przykład z wegetarian – kupować i jeść bardziej świadomie.

Kulinarne mistrzostwo

Dieta wegetariańska to nie same sałatki. To tylko stereotyp, że jest ona nudna i monotonna. Wielu wegetarian to wyśmienici kucharze, którzy na co dzień eksperymentują w kuchni. – Rezygnacja z mięsa to do dobry powód do tego, by wypróbowywać różne smaki i połączenia, dlatego wegetariańskie przepisy są nieocenionym źródłem inspiracji. Aby urozmaicić walory smakowe oraz wygląd potraw, warto sięgać po różnorodne dodatki, takie jak zioła, przyprawy lub gotowe produkty, jak sosy warzywne – na przykład na bazie bogatych w przeciwnowotworowy likopen pomidorów – radzi Urszula Giża z firmy Tarsmak. Jeśli więc czujemy, że ogarnia nas kulinarna monotonia, sięgnijmy po przepisy na wegetariańskie smakołyki. Oparte najczęściej na sezonowych owocach oraz warzywach oczarują nas smakiem, aromatami i apetycznym wyglądem.

Czy wiesz, że…
Wegetarianizm nie jest wymysłem naszych czasów. Znany był już w starożytnych Indiach oraz w greckim kręgu kulturowym. Był integralną częścią systemu filozoficzno-religijnego. O narodzie żywiącym się roślinami pisał także Homer w Odysei. W średniowieczu wielu mnichów, w ramach ascezy, rezygnowało z potraw mięsnych. Wegetarianizm popularność zyskał jednak dopiero pod koniec XIX wieku, gdy powstało wiele stowarzyszeń propagujących zdrową, warzywną dietę oraz ochronę zwierząt.
Dla ułatwienia rozpoznania wegetariańskich produktów na sklepowej półce Europejska Unia Wegetariańska wprowadziła europejski znak wegetariański – Vlabel. Zyskuje on coraz większą popularność również w Polsce.

Bądź eko!

Wegetarianizm to nie tylko niejedzenie mięsa – to najczęściej połączenie specyficznej diety ze stylem życia. Nie jest to oczywiście regułą bez wyjątków, ale wegetarianie żyją bardziej świadomie i poświęcają więcej czasu na samorozwój. Często prowadzą aktywny tryb życia, stroniąc jednocześnie od używek, takich jak papierosy czy alkohol, uprawiają sport, są ciekawi świata. Świadomy wegetarianin nie dba jednak tylko o samego siebie. W centrum jego uwagi znajdują się także zwierzęta – nie tylko więc nie je mięsa, ale także nie zakłada futra, nie używa skórzanych przedmiotów, czy kosmetyków testowanych na zwierzętach, dbają o środowisko naturalne. Warto się zainspirować!

www.tarsmak.pl



Galeria:



powrót


Odwiedzono: 1524 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 1 Października 2013

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

propozycje ekspertów

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone