Rozgrzewająca zupa dyniowa
26 Listopada 2022
Zawsze polceamy korzystać z dobroci warzyw i owoców bogatych w witaminy. Jednym z nich jest dynia. Niedawno zamieśliliśmy przepis na "dyiowe pierożki"
ale poniewarz dynię możemy bez problemu długo przechowywać, więc teraz zachęcamy do ugotowania zupy z dynią. Gęsta, sycąca, z dodatkiem serka topionego i ziemniaków nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Prosty, szybki oraz obłędnie smaczny przepis jest doskonałą propozycją na jesienny czy zimowy obiad. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka, i dla oczu!

Przepis (na 4-6 porcji):
* 800 g upieczonej dyni muscat (prowansalskiej) lub hokkaido
* 2 ziemniaki
* 600-800 ml wody Mama i ja
* serek topiony
* sok z cytryny do smaku
* sól i pieprz, ewentualnie ulubione ziarenka smaku
Wykonanie:
1. Obraną dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w 200 °C około 20 minut.
2. Do garnka wrzuć obrane i umyte ziemniaki, zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości.
3. Dodaj upieczoną dynię, zagotuj razem, dodaj serek topiony i całość zmiksuj na gładki mus.
4. Dopraw do smaku.
5. Podawaj ze świeżym tymiankiem lub oregano oraz z domowymi grzankami, jogurtem bądź śmietaną. Możesz dodać również prażone pestki dyni lub słonecznik.
* Dynię Hokkaido można piec i blendować ze skórką.
Żródło: www.wodadladziecka.pl
powrót