Wyszukaj w serwisie:
coregravel
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Rozgrzewająca zupa dyniowa

26 Listopada 2022
Zawsze polceamy korzystać z dobroci warzyw i owoców bogatych w witaminy. Jednym z nich jest dynia. Niedawno zamieśliliśmy przepis na "dyiowe pierożki" smiley ale poniewarz dynię możemy bez problemu długo przechowywać, więc  teraz zachęcamy do ugotowania zupy z dynią. Gęsta, sycąca, z dodatkiem serka topionego i ziemniaków nie tylko pysznie smakuje, ale też cudownie rozgrzewa. Prosty, szybki oraz obłędnie smaczny przepis jest doskonałą propozycją na jesienny czy zimowy  obiad. Dzięki odpowiedniej dekoracji będzie ucztą i dla żołądka, i dla oczu!
 
 


Przepis (na 4-6 porcji):
 
* 800 g upieczonej dyni muscat (prowansalskiej) lub hokkaido
* 2 ziemniaki
* 600-800 ml wody Mama i ja
* serek topiony
* sok z cytryny do smaku
* sól i pieprz, ewentualnie ulubione ziarenka smaku
 
Wykonanie:
1. Obraną dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w 200 °C około 20 minut.
2. Do garnka wrzuć obrane i umyte ziemniaki, zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości. 
3. Dodaj upieczoną dynię, zagotuj razem, dodaj serek topiony i całość zmiksuj na gładki mus.
4. Dopraw do smaku.
5. Podawaj ze świeżym tymiankiem lub oregano oraz z domowymi grzankami, jogurtem bądź śmietaną. Możesz dodać również prażone pestki dyni lub słonecznik.
 
* Dynię Hokkaido można piec i blendować ze skórką.
 



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 66 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 26 Listopada 2022

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

propozycje ekspertów






freshweb.pl | NetSoftware
2023 © Wszelkie prawa zastrzeżone