Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Stwórz kompost i zadbaj o swój ogród

27 Października 2016
Podczas licznych prac ogrodowych gromadzi się mnóstwo odpadków roślinnych (liście, pędy roślin, resztki warzyw, stara ziemia doniczkowa), które mogą posłużyć jako kompost wzbogacający nasz ogród w cenne związki organiczne. Jeśli zostanie odpowiednio przygotowany, sprawi, że gleba naszego ogrodu zostanie dotleniona i spulchniona, a także wzbogacona o dużą dawkę próchnicy.

Jeśli decydujemy się na stosowanie kompostu, musimy wiedzieć jak go stworzyć i pielęgnować. Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniego miejsca. Nasz organiczny nawóz powinien znajdować się w zacienionym i osłoniętym od wiatru miejscu. Krok drugi to zgromadzenie odpowiednich odpadków roślinnych i domowych, ponieważ pozwoli to nam na zachowanie odpowiednich proporcji węgla i azotu, co jest bardzo ważne. Krokiem trzecim jest pielęgnacja. Ważne jest, aby kompost regularnie przerzucać. Przyśpieszy to uzyskanie ziemi kompostowej, dzięki czemu będziemy mogli szybciej zadbać o nasz ogród.
 
Tlen i wilgoć – sprawdź i zadbaj o ich odpowiedni poziom
 
W kompoście ważny jest właściwy poziom wody. Jak to sprawdzić? Należy wziąć garść nawozu. Jeśli jest miękki i łatwo go zlepić, oznacza to, że ma on odpowiedni poziom wilgoci. Natomiast jeśli jest kruchy, powinniśmy go nawodnić – polać wodą. Jednak gdy po ściśnięciu zacznie wypływać z niego nadmiar wody, oznacza to, że nasz nawóz jest zbyt wilgotny. Bardzo ważnym elementem w pielęgnacji kompostu jest jego regularne przerzucanie. Pomoże to zapewnić optymalny poziom tlenu, który jest niezbędny do zachodzenia procesu rozkładu przez glebowe mikroorganizmy. Przerzucanie kompostu spowoduje rozluźnienie, dotlenienie oraz dokładne wymieszanie materiału, dzięki czemu szybciej wykorzystamy go jako nawóz w naszym ogrodzie. 
 
Jak poznać czy kompost jest już gotowy?
 
Dojrzały kompost poznamy po barwie, strukturze i zapachu. Wyróżnia się ciemnobrunatnym kolorem oraz jednolitą strukturą, w której nie widać już żadnych fragmentów roślin. Co więcej ma zapach świeżo zaoranej ziemi lub ściółki leśnej. Jeśli weźmiemy go w ręce, nie wybrudzimy się. Warto pamiętać, że nie ma książkowego czasu, w którym kompost dojrzeje. Na długość dojrzewania wpływa rodzaj wybranych składników oraz stopień, w jakim dbamy o nasz ekologiczny nawóz. 

O tym należy pamiętać – wskazówki Eksperta marki GARDENA:
 
1. Pomyśl o sobie i swoim komforcie. Podczas zbierania odpadów na kompost wykorzystuj narzędzia, które nie obciążają Twoich pleców np. Gartenmobil – wózek ogrodowy na kółkach
 
2. Zadbaj o jakość. Tworząc kompostownik nie wrzucaj do niego chorych roślin, chwastów z nasionami, skórek owoców cytrusowych, kości, popiołu z węgla oraz zadrukowanego papieru. 
 
3. Dopilnuj odpowiedniej proporcji. Aby nasz eko-nawóz był jak najbardziej wartościowy, odpadki organiczne powinny stanowić ok. 70-80% całości, ok. 10-20% mineralne i organiczne nawozy, a pozostałe od kilku do 10% - ziemia
 
4. Przerzucaj kompost. Rób to regulanie (najlepiej co 2 miesiące), aby zapewnić mu optymalny poziom tlenu, który jest niezbędny do szybszego rozkładu drobnoustrojów. Najlepiej wykonywać tę czynność za pomocą wideł lub grabi np. Combisystem – grabie wachlarzowe, przekładając górną warstwę kompostu na dno, a dolną na wierzch
 
5. Uzbrój się w cierpliwość. Prawidłowo założony i pielęgnowany kompost będzie dojrzewał od 6 do 12 miesięcy.
 
6. Ochroń kompost przed zimą. Aby zapewnić mu optymalną temperaturę podczas zimowych miesięcy, przykryj go warstwą izolującą, składającą się ze słomy, liści czy siana.


Więcej informacji znajdziesz na www.gardena.com/pl



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 884 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 27 Października 2016

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

podobne artykuły propozycje ekspertów

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone