Wyszukaj w serwisie:
coregravel
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Pieprzyca siewna, pikantna i zdrowa

2 Kwietnia 2019

Mimo tego, że do Świąt Wielkiej Nocy pozostało jeszcze trochę czasu, już teraz warto jest siać rzeżuchę. Od lat ta roślina stała się  jednym z wielu znaków tego najważniejszego Święta dla katolików. Jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. W dzisiejszym poście kilka słów o tej od lat znanej roślinie.

 

Kilka informacji na temat rośliny

 

Rzeżucha a konkretniej pieprzyca siewna jest to rośliną które swoje korzenie ma w Azji. Jest uprawiana praktycznie na całym świecie. Zaliczana do roślin jednorocznym z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Maksymalnie osiąga od 30 do 60 cm wysokości i posiada wzniesiony oraz rozgałęziony pokrój. Liście małe, intensywnie zielone. Okres kwitnienia przypada na czerwiec-lipiec. Kwiaty zebrane w groniaste kwiatostany w kolorze białym lub różowym. Owoce to małe 5 mm oskrzydlone łuszczynki, które posiadają po dwa nasiona w kolorze czerwonobrązowym o kształcie jajkowatym i ostro zakończone.

 

Rzeżucha bardzo łatwo kiełkuje a później szybko rośnie, dlatego chętnie sadzona jest jako roślina doniczkowa jak i gruntowa. Wymaga średniej jakości gleby, przewiewnej i dość wilgotnej. Podczas kiełkowania wymaga dużej wilgotności powietrza.

 


 

Jak siać rzeżuchę?

 

Wszystko zależy od naszych chęci i możliwości, niektórzy sieja ją w doniczkach do ziemi ogrodniczej inni decyduje się np. na podłoże z waty lub gazy gdzie radzi sobie równie dobrze. Jednak jeśli liczmy na kwiaty a później na nasiona zdecydowanie bardziej polecany jest wysiew do ziemi. Pewnie przez wielu z Was bardziej kojarzony jest wysiew na watę, wynika to z tego, że w okresie wiosennym przeważnie liczmy na kiełki rzeżuchy, które bez problemu uzyskamy przy takim wysiewie. W tym wypadku mamy również gwarancje, że liścienie będą czyste a nie z domieszką piasku lub ziemi. Najlepiej nasiona zasiać rzutowo na watę lub gazę umieszczoną na talerzyku lub podstawce od doniczki. Całość obficie podlewamy. Dobrze jest przed wykiełkowanie nasiona przykryć np. folią z dziurkami, dzięki temu podniesiemy wilgotność powietrza co przyspieszy  kiełkowanie. Rzeżucha kiełkuje już po 2-3 dniach, nie zapominajmy o regularnym podlewaniu lub zraszaniu. Warto ustawić ją w miejscu ciepłym i słonecznym gdzie będą dochodzić promienie słoneczne. Roślina jest gotowa do spożycia już po 7-10 dniach.
 


 

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Roślina a konkretnie jej kiełki mają bardzo charakterystyczny smak, pikantny, ostry, pieprzowy. Na rynku istnieje wiele odmian, jednak jadalna jest pieprzyca siewna inaczej nazywana rzeżuchą jadalna lub ogrodową. Roślina bogata jest w witaminę C, A, K, B, PP a także magnez, żelazo oraz jod. Działa wzmacniająco na organizm oraz oczyszczająco. Polepsza stan skóry, włosów i paznokci. Pomaga w chorobie reumatycznej, anemii a także w chorobach układu krążenia. Zawiera również wiele wapnia, które jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizm zwłaszcza kości.


 

Mimo tego, że pieprzyca siewna bez wątpienia kojarzy się z okresem Wielkanocy to można ja siać praktycznie przez cały rok, na wacie i w ciepłym miejscu będzie kiełkować nawet zimą. Jeśli tylko lubimy rzeżuchę warto przemycać ja w sałatkach na kanapkach, koktajlach albo zwyczajnie skubiąc jako przekąskę.  
 



 

 

Autorką powyższego tekstu jest Martyna Cieślińska.

Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa w Krakowie, specjalność Agroekologia i ochrona roślin.

Więcej ciekawych artykułów Pani Martyny znajdziecie na blogu: wpuszczonawmaliny

 

 

 

 




Galeria:


powrót


Odwiedzono: 357 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 2 Kwietnia 2019

Podziel się    





Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

podobne artykuły propozycje ekspertów






freshweb.pl | NetSoftware
2019 © Wszelkie prawa zastrzeżone