Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
ogród

rośliny

architektura ogrodowa

znajdź nas na facebook

Konserwacja terenów zielonych Kraków

Grill dla bezglutenowców, czyli jak grillować smacznie, zdrowo i bezglutenowo!

31 Sierpnia 2016
Polska grillem stoi. A jak pachnie! W każdy ciepły weekend nasz kraj spowija wyraźna mgiełka, niosąca ze sobą wyjątkowy aromat dań z grilla. Wydawać by się mogło, że wykluczone z tego smacznego rytuału są osoby znajdujące się na diecie bezglutenowej, jaka jednak jest prawda? Zmierzmy się z mitami dotyczącymi grillowania i odkryjmy wskazówki, jak jeść smacznie, zdrowo i bezglutenowo!
 
 

Mięso to podstawa
Wyborne grillowanie trudno wyobrazić sobie bez mięsa, które stanowi główny składnik biesiadnego talerza. Zajmuje także najważniejsze miejsce na rozgrzanym do czerwoności ruszcie, dzięki któremu w powietrzu unosi się znany aromat pieczonych potraw. Entuzjaści grillowania przekonują, iż taki proces obróbki mięsa sprawia, że staje się ono chudsze, pozbawione tłuszczu i znacznie zdrowsze niż przyrządzane w inny sposób. Co do wartości odżywczych grillowanego mięsa można toczyć wielogodzinne rozmowy, jednak większość z dostępnych mięs grillowych zawiera w swoim składzie silny alergen jakim jest gluten. Problemy z jego nietolerancją to coraz częściej spotykane zaburzenie żywieniowe, które wywołuje poważne komplikacje. Osoby uczulone na to białko po spożyciu nawet niewielkiej jego ilości odczuwają skurcze żołądka, obrzęk, wysypkę, zaś u niektórych mogą wystąpić również poważne problemy z oddychaniem. Gluten w pożywieniu staje się więc poważnym zagrożeniem, a na nieszczęście miłośników grillowania znajduje się on często w mięsie, zbożach i szeroko pojętej przetworzonej żywności. Odnaleźć go można również w gotowych mieszankach przypraw, które z pozoru niewinne i nadające aromatu mięsom mogą stanowić duże zagrożenie dla osób posiadających problem z tolerancją glutenu. Z myślą o takich osobach powstała wyjątkowa linia produktów bezglutenowych firmy Gzella, oznaczona symbolem przekreślonego kłosa świadczącego o certyfikacji Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Produkty oznaczone tym znakiem to gwarancja, że spożycie danego produktu nie skończy się źle dla osób chorych na celiakię lub uczulonych na niego alergików. 
 
Bez glutenu znaczy ze smakiem!
Ograniczenie grillowego jadłospisu do produktów bezglutenowych nie musi jednak oznaczać, że to, co będziemy „zmuszeni” na nim jeść, będzie niesmaczne. Wśród produktów, które pozwolą osobom na diecie bezglutenowej, jak i tym, którzy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, cieszyć się grillowymi przysmakami, są kiełbasa Biała surowa i Kiełbasa Śląska firmy Gzella. Wyroby te dostępne są w nowych, mniejszych 500-gramowych opakowaniach, nie mają w składzie glutenu, cechują się wysoką zawartością mięsa (kiełbasa Biała surowa – 82%, Kiełbasa Śląska – 90%) i dodatkowo świetnie smakują.
Grillowa biesiada to oczywiście nie samo mięso, jednak pozostając przy diecie bezglutenowej należy zwrócić szczególną uwagę na wszelkie możliwe dodatki. Doskonałym urozmaiceniem grillowego talerza będą przypiekane warzywa i owoce, czy to w formie szaszłyków, czy też jako samodzielne dodatki w formie pasków i talarków. Idealnie w tej roli sprawdzą się bakłażan, cukinia, papryka, czy cebula – chociaż kompozycja na talerzu nie ma ograniczeń. Bezglutenowe mogą być również pieczywo, czy sosy i dipy, warunkiem jest jednak przygotowanie ich z użyciem bezglutenowych półproduktów, lub znalezienia ich bezglutenowych zamienników. Szczególnie dużą uwagę należy zwrócić na dobór przypraw, gdyż gotowe mieszanki często zawierają gluten, mogący zepsuć zdrowe i bezglutenowe założenia grillowe. 
 
Zdrowe grillowanie, czyli o czym warto pamiętać
Nie kładź na ruszcie produktów zawierających gluten obok tych, które go nie mają.
Wybieraj tylko paczkowane produkty pozbawione glutenu. 
W przypadku grilla piętrowego produkty bezglutenowe kładź na najwyższym ruszcie, aby nie skapywał na nie tłuszcz z potraw zawierających to białko.
Bezglutenowe produkty grilluj na osobnych tackach lub folii, a do ich przewracania używaj jednych i tych samych szczypiec.
Pamiętaj, by przy marynowaniu nie korzystać z gotowych mieszanek, podobnie jak z soli smakowych. One też mogą zawierać w swoim składzie gluten.
 
 



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 711 razy
Opublikowano przez: Pomysł na ogród
Data publikacji: 31 Sierpnia 2016

Podziel się    



Pomysł na dom

Pomysł na mieszkanie

Bruk Bet

Wpuszczona w maliny

podobne artykuły propozycje ekspertów

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone